Galleri 2016

 

I forbindelse med Påsken var jeg en tur i København. Inden jeg tog af sted, var jeg på nettet, hvor jeg skrev Julebutik København - bare sådan for at se, om der var en sådan. Og vupti kom "Danish Art & Christmas Shop" frem. Den måtte jeg så absolut besøge. Og jeg blev bestemt ikke skuffet. Her var der nisser og jul i alle afskygninger - en herlig butik, som nu står øverst på min liste over, hvad jeg skal næste gang, jeg besøger København. Jeg fandt et par herlige havenisser af den rigtige slags til min have, og jeg fandt også nogle andre ting, som jeg ikke kunne leve uden. Jeg hyggede mig faktisk rigtig meget i den butik, og ejeren var, ligesom jeg selv, af den type, der godt kan lide at snakke, så det kunne ikke være bedre. Tilbage på hotellet kom jeg til at tænke på noget andet, som jeg havde set i butikken, så jeg vendte tilbage dagen efter. Denne gang var det dog ejerens kone, der var i butikken. Hun var ligeså sød og venlig og ville også gerne snakke, og hun havde endda tjekket min hjemmeside.

Kommer du i nærheden af Strøget i København, så gå lidt ned ad sidegaden Knabrostræde og besøg julebutikken i nummer 3. Den ligger i kælderen. Her er der meget at opleve, og du kan også få en lille hyggelig snak. Der er et stort udvalg af alverdens julenisser og andet, og servicen er pragtfuld.

Her er nogle billeder fra butikken.

 

I juni måned besøgte jeg atter Blokhus Lys, som ligger i Hune meget tæt ved Blokhus. Det er et herligt sted, og det bedste er, at de har en permanent juleafdeling. Her er nogle billeder fra stedet. Kommer du i nærheden af Hune, så læg endelig din vej forbi.

 

I juli 2016 var jeg i Wien, Østrig for at besøge min veninde Elisabeth. En dag tog vi toget til Salzburg, hvor jeg faktisk fandt et julemuseum. Det var da helt bestemt noget nyt, så det måtte jeg besøge. Udover julemuseet var der faktisk også to julebutikker. Det er flot i en forholdsvis lille by som Salzburg.

 

Den sidste weekend i september var jeg på kursus hos Hanne Nothlev fra Hærvejens Design (www.galleri-hanne1.dk) i Kliplev ved Aabenraa for at lære at sy strømpenisser. Det var efterhånden en gammel drøm, der gik i opfyldelse. Jeg har nemlig længe været fascineret af disse skabninger. Det var en herlig weekend, og der blev både hygget og knoklet.

Vi var kun fire deltagere, og det var faktisk rart, da man så ikke skulle "stå så længe i kø" for at få hjælp. Og hjælp skulle vi alle fire bruge en del af tiden.

De næste 13 billeder er Hannes nisser.

Nå ja, de næste to er ikke nisser, men to store dukker i menneskestørrelse. Det er Helga og Carlo, der bor inde i privaten.

Hanne, i den stribede til venstre, underviser Per og Eva, der kom fra Tyskland for at lære at lave nisser, i at sy selve hovedet. Det var i øvrigt langt det sværeste.

Som det kan ses af de næste billeder, så var vi alle meget, meget koncentreret. Det er Susanne på det første billede. Det viste sig faktisk, at Susanne kom fra Brønderslev. Så jeg fik et lift hjem. Tiden fløj af sted da vi kørte i bilen - måske nok fordi snakken gik konstant.

Susanne og jeg bestilte hver et "samlesæt" til en julemand på 90 cm. Vi vil sætte os sammen en weekend og lave ham. Det bliver helt sikkert både sjovt og hyggeligt - og mon ikke også lidt svært, da vi jo så er på egen hånd. Vi må dog gerne ringe til Hanne, hvis det går helt galt.

Det er mig i den mørkegrønne T-shirt, og jeg er mindst lige så koncentreret som de andre. Prøv i øvrigt lige at lægge mærke til den grønne jakke i baggrunden. Sådan noget laver Hanne også.

Sådan ser et hoved ud, når det næsten er færdigt.

Efter hovedet kan du se vores færdige resultater. Vi var alle meget, meget stolte, hvilket vel er ganske forståeligt. Det var jo trods alt vores første forsøg i strømpenissernes verden.

På det sidste billede ser du mine nisser. Det eneste, som jeg mangler på billedet, er et lille strikketøj til nissemor.

 

Min veninde Johanne fra Canada har sendt mig følgende billede. Det er vist lidt mere end de fleste danskere er vant til at se, men det er jo altid sjovt at se julebutikker i udlandet og den forskel der er på "dem og os".

 

Lizzie Sørup Pedersen fra Helsinge har sendt mig følgende to billeder. Hun har brugt en opskrift på mus (hendes mus kan ses under galleri 2014), som hun så har konverteret til nisser. Jeg synes, at de er blevet rigtig søde, og det viser jo bare, at det kun er fantasien, der sætter grænsen. Lizzie fortæller mig dog, at det var lidt besværligt at sy arme på. Resultatet er dog blevet rigtig flot.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at man måske kunne sætte armene fast med en limpistol. Det er måske et forsøg værd.

 

Lørdag den 19. november afholdt vi vores årlige julemarked her i Bonderupgård. Det var fjerde år i træk, at vi afholdt dette marked, og det må siges, at netop i år var det en meget stor succes. Faktisk var der en af stadeholderne, der sagde til mig, at mellem kl. 11 og 12 var der ligeså mange mennesker, som der normalt er på hele dagen. Der var fyldt med mennesker, så det var en fryd. I år var der rigtig meget at se på, da to nye boder havde meldt sig. Og som noget nyt havde vi timegevinster, hvilket også var en succes. Så det vil vi have igen til næste år dog med den ændring, at vi også vil have en timegevinst ved lukketid. Alle har meldt sig igen til næste år, og mon ikke vi får en ligeså forrygende dag næste år. Julemarkedet 2017 løber af stablen lørdag den 18. november.

 

I begyndelsen af december tog min veninde Pia og jeg til Blokhus Lys sammen med Pias mor Conny og hendes svigermor Ketty. Vi havde en dejlig dag, hvor vi handlet lys og lidt nisser. Selvom Blokhus Lys har en permanent juleafdeling, så er den jo udvidet lidt, når julen nærmer sig.

Ikke nok med at man kan finde nogle gode gaver, men man kan også blive rigtig godt inspireret af at gå rundt.

Blokhus Lys har i øvrigt i 2016 skiftet ejer, og det bar butikken præg af - på den positive måde.

Samtidig er det en sød ekspedient, der er god til at få en til at føle sig velkommen.

 

Da vi havde besøgt Blokhus Lys, gik turen ind til naboen. Her har Etly Klarborg lukket en butik op, hvor man kan nyde synet af alle hendes herlige nisser, og selvfølgelig også købe dem. Før kaldte man nisserne for Trip Trap nisser, men nu er de vendt tilbage til Etly Klarborg, hvor de hører hjemme. Etly har designet sine flotte og buttede nisser i mere end 30 år, så det er blevet til mange. Faktisk er det blevet til mere end 300 forskellige nisse- og også troldedesigns. Etly åbnede sin gårdbutik i 1986, og har nu også en butik i Hune.

Etly designer sine nisser med hjertet og med inspiration fra små børn og babyer, og selvfølgelig den klassiske jul.

I løbet af 2017 vil jeg besøge hendes gårdbutik, og hvis Etly kan acceptere det, vil jeg skrive mere om hende og hendes nisser. Hun vil derfor få en side dedikeret til hende.

Jeg er i øvrigt blevet en fan nu og er begyndt at samle på hendes nisser.

 

Ingen december uden at besøge Liseberg i Gøteborg. Jeg har nok været der 11-12 gange efterhånden, og jeg bliver aldrig træt at den herlige julestemning. Her er nogle stemningsbilleder.

 

Tilbage til Galleri