Galleri 2017

 

Min veninde Johanne fra Canada har sendt mig disse tre billeder, der er taget i en "Christmas Store" i Banff.

 

Min veninde Helle var i foråret en tur i U.S.A. Hun fandt denne julebutik. Den vakse seer vil hurtigt kunne se, at i vinduet hænger der flag fra Sverige, Norge, Finland og selvfølgelig Danmark.

Nogle af de nisser, som man ser på billeder, har jeg også set i Danmark, så butikken er meget Skandinavisk.

 

I juli var jeg i Sverige på ferie, som jeg har været så mange gange før. Det var i Bruksvallerna, der ligger ca. 800 km nord for Gøteborg. Da vi var tæt på den norske grænse, var det jo nærliggende at køre en tur ind i dette land. Der ligger en lille by, der hedder Röros, og i denne by ligger der en forretning, der har et juleloft. Det er selvfølgelig et sted, som jeg bare må besøge igen og igen. Og ja, jeg kom da også ud af forretningen med tre nye nisser, der kunne flytte ind hos mig. Kommer du forbi denne by, så ligger forretningen i gågaden, og den hedder "Soloppgangen". Her er nogle stemningsbilleder fra forretningen.

 

Så kom jeg forbi Tønder, hvor det herlige Gamle Apotek ligger. For dem der aldrig har besøgt stedet, kan jeg varmt anbefale det, hvis I skulle komme på disse kanter. Deres kælder bugner af jul hele året rundt. Selvfølgelig pynter de op i hele forretningen, når julesæsonen starter, men kælderen er aldrig julefri. Her er nogle billeder fra kælderen.

 

Ligesom Det Gamle Apotek i Tønder, så har Blokhus Lys ligeledes en juleafdeling, der har åbent året rundt. Ikke nok med, at Blokhus Lys har julenisser i mange udgaver, så har de selvfølgelig også en masse forskellige lys både til jul og resten af året. Hvis man godt kan lide lys af god kvalitet, er Blokhus Lys stedet, hvor de kan købes.

 

Det er så smart, at når man har besøgt Blokhus Lys, så kan man gå ind til naboen, der er Klarborg Nisser. Jeg er meget fascineret af deres måde at udstille deres nisser på. Prøv bare at se på følgende billeder.

På væggen hænger der et billede, hvor en lille bitte nisse gemmer sig. Man skal virkelig kigge godt efter for at finde den. Her er det min nieces sønner Søren og Frederik, der forsøger at finde nissen. De måtte dog have en smule hjælp, men så lykkedes det også for dem.

 

Lørdag den 28. oktober var jeg i Hune, hvor der hele sommeren har været en sandskulpturpark. Det er der såmænd stadig, men nu er der også et julemarked. Det er hyggeligt, og jeg tror, at der er rigtig flot om aftenen, når det er mørkt, da der er mange lys. Skal du besøge stedet, så husk at både Blokhus Lys og Klarborg Nissebutikken ligger lige i nærheden.

 

Den 18. november 2017 løb vores årlige julemarked i Bonderupgaard af stablen. Det var som altid godt besøgt, og rigtig mange mennesker havde fundet vej til os. Vores timegevinster var selvfølgelig også et eftertragtet mål. Og så må man jo heller ikke glemme, at vores gæster synes, at det er dejligt, at vi byder på kaffe, te, saftevand og småkager. Faktisk blev der drukket mere kaffe end ved vores tidligere markeder. Det var i øvrigt 5. år i træk, at vi afholdt dette marked. Vi vender stærkt tilbage i 2018 - nærmere sagt lørdag den 17. november.

 

Søndag den 26. besøgte jeg et lille julemarked på Gjøl Kro. Det er et hyggeligt sted at holde et marked.

På billede nummer to ses nisser hvis ansigter er lavet af tørrede æbler. Det er en sjov ide, og det er i øvrigt Beritt Mathiesen, der står for dem.

De tre midterste billeder kommer selvfølgelig fra den berømte Gjøl Trolde Fabrik.

På de sidste tre billeder kan du se stenkunst, der er lavet af Kicki Ingbrand og Vibeke Kjær. De kalder deres produktion for Viki Design.

 

Da jeg havde været på Gjøl Julemarked, kørte jeg videre til Etly Klarborgs Gammelbo i Moseby (tæt ved Pandrup) for at se hendes nisser. Det er hendes oprindelige sted, og hold da helt op hvor var der mange mennesker. Overfor Gammelbo er der lavet en ekstra parkeringsplads, og den var næsten fyldt op. Hendes nisser er virkelig populære, og det ser man blandt andet ved, at folk slæber den ene kasse ud af butikken efter den anden. Jeg kan varmt anbefale et besøg, hvis man er på disse kanter.

 

Fra Etly Klarborg og hendes nisser gik turen videre til Børglum Kloster. Det er en tidligere kongsgård, kloster og hovedgård, der stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede. Bygningen er i sin nuværende form fra ca. 1220. Klosteret tilhørte præmonstratenserordenen (de hvide brødre) indtil reformationen i 1536. Ved reformationen blev klostret inddraget af kronen og forlenet til adelsmænd og gejstlige. Den sidste katolske biskop var Stygge Krumpen. Senere blev klostret af Christian 4. henlagt under det nyoprettede ridderakademi i Sorø.

En væsentlig ejer var justitsråd Frederik Kiærskjold, der ejede Børglum Kloster 1715-38 og var gift med Inger født Pop. Han ombyggede kirken i 1722 og forsynede den med det eksisterende rokokoinventar i 1734. Parret havde kun datteren Christiane Marie Kiær de Kiærskjold (1714-1760), der først ægtede Johan Henrik Rantzau og siden Laurids de Thurah, hvorved Børglum Kloster kom i de to mænds besiddelse. De Thurah blev ejer i 1750 og foretog i årene 1750 til 1754 adskellige ændringer på bygningerne, der blev gjort mere regulære i tråd med barokstilens krav om symmetri. Samtidig lod han opføre et kostbart epitafium over sig selv i klosterkirken. Han kom dog aldrig til at hvile her, men er begravet i København.

Siden 1835 har klostret været i slægten Rottbølls eje. I parken findes en mindesten over modstandsmanden Christian Michael Rottbøll, der blev dræbt i 1942. Han ligger begravet i parken.

De næste par nisser er "syet med nisselig kærlighed af Anita Olsen".

 

Så måtte jeg af sted for at se Plantoramas årlige juleudstilling. I år havde de valgt at bruge den første hal.

Hold da helt op, jeg tror aldrig, at min fascination af Plantorama og deres juleudstilling vil forsvinde. Man går stille rundt og nyder det hele, og når man så står ved udgangen, går det op for en - i hvert fald for mig, at der var gået mere end en time.

Plantorama - I gjorde det igen igen.

 

I december var jeg, som altid, en tur i Gøteborg. Jeg bliver aldrig træt af denne by ved juletid. Der sker simpelthen så mange ting, så man kan nemt bruge flere dage i byen.

Dagen efter, jeg var ankommet, gik turen selvfølgelig ud til Liseberg. Deres julemarked har IKKE deres lige her i Danmark. Jeg har været i tivoli både i København og i Aarhus, men har været skuffet over begge steder. Bevares de var da hyggelige begge to, men de har ikke det, som Liseberg har.

Om fredagen besøgte jeg bl.a. Kronhuset, der er Gøteborgs ældste bygning. Her er der et julemarked hvert eneste år.

På julemarkedet står bl.a. Annika Niering-Ranman, som du kan se et billede af på næste linje. Det er hende, der laver de smukke og unikke keramik ting, som du kan se på billederne.

Ved siden af Kronhuset ligger der en chokoladeforretning. De laver selv deres chokolade, og det er sjovt, at man altid bliver så lækkersulten, når man går rundt i butikken.

Jeg er ganske vist diabetiker, men de har faktisk også flere ting til diabetikere.

Jeg købte en gløgg, da den så spændende ud - her tænker jeg på ingredienserne. Hold da op, hvor var den god. Den var ganske vist lidt dyr, men jeg skal helt sikkert have nogle flasker med hjem, når jeg besøger stedet i 2018.

I gågaden kom jeg forbi en kirke, hvor disse to dyr gik i en lille indhegning.

I Gøteborg har man det, som man kalder "Det Syngende Juletræ". Som du kan se, står kor på et stillads med en stjerne i toppen. De danner en form af et juletræ.

I år var der også to mennesker, der optrådte med et ild show. Det var rigtig flot, og den musik, som de brugte, var perfekt til dette.

Jeg gik en tur i en park, og her "faldt" jeg over Palmehuset. De havde nogle fantastiske lys. Jeg så det dog ved dagslys, så effekten var nok ikke så stor.

Derfor gik jeg tilbage til Palmehuset, da de var blevet mørkt, og så var effekten pludselig helt anderledes.

Lysene mindede mig om nogle små "tingester", der flyver rundt i luften i filmen "Avatar".

 

Min veninde Britt og jeg tog en lørdag toget til Aarhus for at besøge "Den Gamle By". Her er et lille indtryk fra stedet.

 

Bagefter gik turen til Tivoli Friheden. Når vi nu har i Aarhus, så kunne vi ligeså godt tage den vej omkring. Som allerede nævnt ved Liseberg, så levede det ikke op til forventningerne.

Det var især boderne, der skuffede mig.

 

 

Tilbage til Galleri