Julekalender 1. december

 

 Nisserne i Rold Skov

 

 

”Til min forundring hører jeg, at der er folk, som aldrig har set en nisse. Man må ynke sådanne mennesker. Der må være noget galt med deres øjne.”

 

                                                                                       Axel Munthe

 

 

 

Dybt inde i Rold Skov står en gammel eg. Faktisk er det det ældste træ i hele skoven. Det har modstået alt slags vejr, selvom det knagede godt i rødderne dengang for nogle år siden, da vi havde en voldsom storm, der lagde dele af Rold Skov øde.

 

Nede blandt rødderne ved denne store eg, bor familien Nissen, som ikke er mennesker, men derimod nisser. Denne lille familie består af:

 

Hr. Nis Nissen, der er 145 år

Fru Juliane Nissen, der er 132 år

Tvillingerne Julius og Lys, der er 5 år

 

Nisser er ikke særlig høje, og derfor har de rigelig med plads mellem trærødderne til at bygge deres huse. Faktisk måler nisser kun ca. 15 cm fra fod til isse, når de er fuldvoksne.

 

Han-nissen, som man kan møde i det fri, hvis man er meget heldig, er iklædt en rød spidshue. Han har fuldskæg, som bliver gråt og hvidt længe før hans hår. Han bærer en blå kofte og bukserne er brungrønne. Han går gerne i sko, der er lavet af birkebark, men han kan også bruge enten støvler eller træsko. Om livet bærer han altid sit uundværlige læderbælte med en værktøjstaske. Den indeholder kniv, hammer, vridbor, fil og andre ting, som han bruger meget i naturen.

 

Hun-nissen møder man så og sige aldrig, da hun kun meget sjældent forlader sit hjem. Hun er iklædt en brungrøn spidshue. Hun bærer også brun bluse og grøn nederdel. Og selvfølgelig bærer hun også sko, der er lavet af birkebark.

 

Tvillingerne har selvfølgelig også spidshuer på. Drengens er rød og pigens er brungrøn.

 

Nis og Juliane har været gift i 18 år. Da de fandt den gamle eg, hvor de ønskede at bo, fik de et par gode venner, hr. og fru Muldvarp, til at bore gange og lave hulrum i jorden. Muldvarper er nemlig eksperter til at grave under jorden. Herefter blev der, med andre venners hjælp, bygget et underjordisk hus, hvor Nis og Juliane har boet lige siden.

 

Hjemmet består af et stort rum, hvor der både er køkken, stue og to alkover med sovepladser. Et til Nis og Juliane, og et til tvillingerne. Herudover er der selvfølgelig også et stort badeværelse og et forrådskammer. Der er også et lille værksted til Nis, hvor han kan bruge rigtig meget tid.

 

Hjemmet er hyggeligt indrettet. Nis har selv bygget alle møblerne, da han er ret så ferm med en hammer. Juliane er en rigtig kunstner med nål og tråd, så hun syr alt tøj og linned. Endvidere er hun god til at male, især landskaber, så billederne på væggen er alle blevet malet af Juliane.

 

Ved siden af forrådskammeret er der endnu et værelse, hvor der bor to mus, Musse og Marvin. De hjælper familien Nissen med forskellige ting, som for eksempel at passe på Julius og Lys.

 

Det var lidt om, hvem nisserne er, og hvordan de bor. I morgen begynder historien om nissernes liv.

 

 

Tilbage til julekalender