Julekalender 24. december

 

 

Denne morgen er det for en gangs skyld Lys, der vågner allerførst. Hun glider stille ud af sin seng. Hun ved nemlig godt, at hun ikke bliver særlig populær, hvis hun vækker alle de andre. Og nu er de jo pludselig flere i huset. Hun går på badeværelset og vasker sig. Herefter tager hun tøj på og sætter sig ind ved spisebordet for at kigge lidt i en billedbog. Hun har nemlig ikke lært at læse endnu.

 

Efter en stund, der føles som timer for Lys, begynder de andre at vågne. Juliane er den første, der står ud af sengen.

 

”Jamen Lys dog! Er du allerede oppe og i tøjet?” spørger Juliane sin datter og fortsætter ”når du står så tidligt op, er der jo lang tid til i aften.”

 

Men dagen går da alligevel hurtigt for Lys. De hygger sig alle hele dagen, og de får endda spillet lidt dukketeater for hinanden, som de alle holder så meget af. Man må jo huske på, at nisser ikke har hverken TV eller stereoanlæg, så de finder andre måder at slappe af på. Og det er bl.a. med dukketeater som kræver, at man har en rigtig god fantasi. Behøver jeg at sige, at Nis har lavet dukketeatret, og at Juliane har syet tøjet til dukkerne?

 

Kort før aftensmaden banker det på døren. Udenfor står Oskar og Freja, og selvfølgelig Musse og Marvin.

 

”Velkommen” siger Juliane. ”Kom indenfor og gør jer det behageligt. Det varer ikke så længe til, at vi skal spise.”

 

Så er det tid for aftensmad. Det har de alle glædet sig til hele dagen, og de har kunnet ane duften af den dejlige grød, der har stået i høkassen. Lys og Julius dækker bordet, medens Nis, Morten og Oskar tager den store opgave at få hentet nisseøllet ind. Grøden er færdig, så nu skal der rigtig hygges.

 

De sætter sig alle ti til bords. Juliane begynder at øse grød op til dem alle. Julius slikker sig om munden. ”Husk nu smørklatten, mor” siger han. Lys fortsætter ”Ja, og selvfølgelig også kanel og sukker”. Juliane griner lidt af børnene. ”Ja, man skulle tro, at de kun fik grød en gang om året” siger hun til de andre. Nisser spiser tit grød, da det er deres favorit mad. Men hver gang de stikker skeen i grøden, er det, som om at det er den første gang.

 

Nis skænker øl op til dem alle. Selv Lys og Julius får et lille glas i dagens anledning. Normalt drikker de saftevand til deres grød, men det er jo trods alt kun jul en gang om året. Og denne ene gang om året kan de såmænd godt tåle et lille glas. Det skal lige nævnes, at der slet ikke er så meget alkohol i nisseøl, som i en almindelig dansk øl, derfor kan børn godt tåle en lille smule.

 

”Skål alle sammen og glædelig jul” siger Nis, medens han løfter sit glas. ”Lad os nu få en rigtig hyggelig juleaften”.

 

”Skåååål” råber Lys og Julius i kor. De skynder sig at tage en lille tår, og så tager de hurtig skeen i hånden og begynder at spise. ”Uhm, uhm, uhm” lyder det fra dem begge.

 

De voksne tager det lidt langsommere. De ved jo godt, at grød falder temmelig tungt i maven, så det gælder om at nyde hver eneste mundfuld. Mange har det jo sådan, at maven bliver mæt før øjnene bliver mætte.

 

”Jeg fik en mandel” næsten råber Julius. Nisser putter nemlig en mandel i risengrøden for det er jo en særlig aften. Det er selvfølgelig spændende at se, hvem der får mandelgaven, hvis det altså kommer som en overraskelse for de voksne. Juliane snyder jo gerne med denne ene ting.

 

”Øv” siger Lys, men hun bliver hurtigt glad igen, da hun opdager, at hun også har fået en mandel.

 

”Nu skal jeg finde mandelgaverne” siger Misse, medens hun rejser sig. Hun går hen til køkkenskabet og lukker det op. ”Se her” siger hun til Lys og Julius, der spændt følger hendes bevægelser, ”her er jeres mandelgaver”. Begge børn lyser helt op ved synet at de flotte marcipangrise, som Misse selv har lavet. Begge grise har en rød sløjfe omkring halsen, så de ser rigtig pæne ud.

 

”Hvor er de dog flotte” siger Lys. Julius, der ikke har den store tålmodighed, begynder at fumle med sløjfen. ”Nej” siger Juliane, ”du spiser din grød op først, inden du begynder at spise grisen”.

 

”Jeg vil gemme min til senere” siger Lys med fornuft i stemmen. ”Vi skal jo også have småkager senere på aftenen”.

 

Da de er færdige med at spise, tager Lys og Julius ud af bordet, medens Juliane og Misse begynder at vaske op. Freja og Musse sætter de vaskede og tørre ting på plads på hylderne. Der skal nemlig ryddes af bordet og vaskes op, før Nis får lov til at tænde juletræet. Juliane har tidligere i år lavet små vokslys, der passer helt fint til de små holdere på træet.

 

”Så kan du godt tænde træet, Nis” siger Juliane, da hun tørrer bordet af. ”Vi er klar om lidt”.

 

Nis går hen til træet, der nu er blevet rykket ud midt i stuen. Alle julegaverne ligger under træet. Nis stryger fyrtøjet og begynder at tænde alle lysene. Der er mange lys på træet, så hele stuen bliver fuldt oplyst. Nu er det jo sådan, at nisser ikke har elektrisk lys, så de er vant til at klare sig med vokslys.

 

Juliane, Nis, Misse, Morten, Lys, Julius, Oskar, Freja, Musse og Marvin tager hinanden i hænderne og begynder at gå rundt om træet, medens de synger ”Højt fra træets grønne top, stråler juleglansen ……” Nå ja, nu har mus jo ikke ligefrem hænder, så de bliver holdt i halerne.

 

Nisser elsker at synger, så de synger højt af hjertets lyst. Hvis der tilfældigvis gik nogle mennesker forbi ved deres bo, ville de nok være i stand til at høre dem svagt. Men nu er det jo altså tidligt om morgenen den 25. december for os mennesker, så der er nok ikke nogle mennesker i nærheden.

 

Da lysene er ved at være brændt ned, og de er færdige med at synge, sætter alle sig ned omkring træet. I år er det Morten, som skal dele gaver ud. Han starter selvfølgelig med at give Lys og Julius hver sin. De er jo et par utålmodige sjæle, så der falder lidt ro over dem, da de første har en pakke i hænderne.

 

”Næ” siger Lys, da hun har åbnet sin. ”Se mor, mormor har strikket en ny bluse til mig”. ”Og syet et par bukser til mig” siger Julius lige efter.

 

Der var mange pakker, der skulle åbnes. Børnene fik selvfølgelig flest. De fik både tøj og legetøj. Nis havde jo gået i værkstedet og lavet legetøj til dem, når de først var kommet i seng om aftenen.

 

”Nu er det vist på tide, at jeg henter noget saft og nogle småkager” siger Juliane, da den sidste pakke er blevet pakket op. ”Er der nogen, der har lyst til en kop the?” spørger hun de voksne.

 

”Nej tak, saft er udmærket, med mindre selvfølgelig at der er mere nisseøl tilbage” siger Morten med håb i stemmen, medens han sender sin datter et varmt smil.

 

Juliane kommer straks efter tilbage med krus med saft til børnene, krus med nisseøl til de voksne og småkager til dem alle sammen. Resten af aftenen går med hygge og snakken, medens børnene leger med deres nye legetøj.

 

”Nu er det vist ved at være sengetid for os alle”, siger Juliane, da hun ser Lys gabe for mindst tiende gang. ”Det har været en lang og dejlig juleaften”.

 

Alle rejser sig og begynder at gøre sig klar til natten. Musse og Marvin siger ”tak for i aften” og går ind til dem selv. Med sig har de Oskar og Freja, som skal sove hos dem. Til sidst står Juliane alene ved det sidste vokslys, der endnu ikke er blevet pustet ud. Hun kigger rundt i stuen, medens hun tænker ”jeg håber, at alle andre har haft en lige så dejlig jul, som vi har”. Da hun puster lyset ud, og stuen henligger i mørke, siger hun stille ud i rummet:

 

”Glædelig jul alle sammen”

 

 

Tilbage til julekalender