Frugtbrød med kanel
Dag 1: grunddej
¼ pakke gær
3spsk honning
2 tsk salg
6 dl lunkent vand
5 dl groft rugmel
Dag 2:
4 dl grahamsmel
2 dl hvedemel
1 tsk. stødt kanel
2 tsk. vaniljesukker
10 svesker i stykker
15 tørrede abrikoser i stykker
1 dl rosiner
½ dl smuttede mandler og/eller valnødder
Tilberedning:
Dag 1: Opløs gæren i lidt af vandet, tilsæt resten af vandet og de øvrige ingredienser. Bland, og lad grunddejen stå ved stuetemperatur natten over, godt tildækket.
Dag 2: Bland mel og krydderier i grunddejen. Dejen bliver klistret. Bland til sidst frugt, rosiner og mandler i dejen. Dejen skal ikke æltes, men blot kommes direkte i en rummelig, velsmurt brødform (2 liter). Kom mel på hænderne, og pres dejen godt ned i formen. Dæk med et viskestykke, og lad brødet hæve i ca. 1 time, til brødet er hævet godt.
Bag brødet på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 1 time. Tag brødet ud af formen, og bag det yderligere 20 minutter uden formen. Pak brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler. Kom det derefter i en plasticpose, og lad det ligge i et døgn, inden det skæres i tynde skiver. Kan med fordel serveres til dessertoste.