Juleboller
Ingredienser:
3 dl mælk
50 gram gær
1 æg
1 spsk. olie
1 spsk. sukker eller honning
1 tsk. stødt kardemomme
½ tsk. salt
1 pose (50 gram) sukat eller syltet appelsinskal
75 gram rosiner
50 gram hasselnødder
1 æble
600 gram hvedemel
Pensling:
Æg eller mælk
Mælken lunes, og gæren udrøres i den.
Æg, fedtstof, sukker, krydderier, sukat, rosiner, hakkede nødder og groftrevet æble tilsættes sammen med melet.
Dejen æltes godt igennem og stilles til hævning tildækket et lunt sted i ca. 45 min.
Den slås ned og æltes let igennem, hvorefter der formes ca. 22 boller, der sættes på en bageplade.
Bollerne efterhæver ca. 1 time, hvorefter de pensles med sammepisket æg eller mælk. Kan evt. drysses med finthakkede nødder.
Bollerne bages ved 200 grader C i ca. 15 min. på midterste ovnrille og afkøles på en bagerist.