Julerugbrød
Ingredienser:
½ liter lunken vand
2 dl kærnemælk
50 gram gær
2 spsk. sirup
2 spsk. olie
1½ tsk. salt
700 gram groft rugmel
Ca. 450 gram hvedemel
Pensling:
Smeltet margarine
Vand
Vand og kærnemælk kommes i en skål, og gæren røres ud heri. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes godt igennem.
Dækkes med et viskestykke og stilles til hævning et lunt sted ca. 1½ time.
Dejen slås ned og formes til 2 brød, der kommes i 2 forme (á ca. 1½ liter). Efterhæver ca. ½ time.
Pensles med en blanding af smeltet margarine og vand. Prikkes med en gaffel.
Bages på nederste ovnribbe i ca. 30 minutter ved 225 grader og ca. 30 minutter ved 175 grader.
Efter bagning afkøles brødene på en bagerist dækket med et fugtigt viskestykke.