Tomteland, Sverige

 

Hvad er Tomteland? Tomteland (oversat: Julemandens land) er et rigtig eventyrland, som ligger dybt inde i de vinterklædte skove lige for foden af Gesundaberget ikke langt fra byen Mora. Her ved de frosne søer ligger Julemandens lille by.

Forhistorien er som følger: Det var en gang for mange hundrede år siden midt i en stjernetåge af saga og virkelighed. Det var på den tid, hvor skoven stadig var magisk og stjernerne blev til fuldsand på Siljans strand om dagene. Da kom en lille mand til skovene i nord. Naturen havde ventet længe på ham, og dyrene og Troldene hilste på ham som en kær, gammel ven. I flere hundrede år levede Julemanden der midt i naturen. Søerne og bjergene lærte ham at udnytte sin egen indre styrke sammen med naturens kræfter, og derfor blev Julemandens kraft både stærk og mægtig. Julemanden kunne få rensdyrene til at svæve højt over tundraen.

Så en dag følte Julemanden, at det var på tide at lade hele verden lære ham at kende. Han begyndte at vise sig for menneskebørnene om aftenen. Med sine magiske kraft gav han dem fantasi, kærlighed og sjove drømme om natten. Menneskebørnene var mange, og for at nå at besøge dem alle, fik Julemanden hjælp af en masse Nisser.

Julemanden blev så glad for alle disse menneskebørn, at han bestemte sig for at bosætte sig et sted, hvor børnene altid kunne komme og hilse på ham. Han søgte længe efter den rigtige plads, og i hjertet af Dalarna fandt han det, som han søgte.

For millioner af år siden slog en stor meteorit ned i Dalarna og dannede søen Siljan. Bjerget fyldtes af et magisk stof og en fortryllet plads blev til. Ved Siljans strand fandtes der stadig en magisk kraft fra Universet i sandet og stenene. Her følte Julemanden, at kræften var rigtig stærk. Han elskede den plads fra første stund og besluttede sig for at slå sig ned der ved Gesundaberget sammen med alle sine Nissevenner, Snemanden, Vinterdronningen, Trolde og alle de andre. I mange uger arbejdede Julemanden og Nisserne med at bygge de huse, hvor de skulle bo og arbejde. Husene fik furet vægge og tagene blev dækket af mos. I alle stuerne byggede Nisserne et stort og herlig ildsted. For Julemandens dyr byggede de stalde, og ved stranden ved den lille sø byggede Julemanden selv en fin badebro.

Vinteren på Tomteland er vidunderlig. Du kan danse omkring juletræet, og du kan se dukketeater. Ude på torvet ved det høje juletræ må man tage sig i agt for Snemanden Dusty, for han elsker nemlig at kaste snebolde. Og medens de mindre børn leger i sneen med Nisserne, kan de store børn varme sig i Gløggstuen eller handle julegaver.

Trolden er iklædt store vinterpelse, og han lurer i skove. Men har du gået på Tomteskolen, er der ingen farer, for så har du nissekraften.

Nisse Kusk kører forbi med hest og slæde til klangen af bjælder.

Og midt i det hele kan du se Julemanden fodre sine rensdyr.

Når du træder ind i Julemandens Hus føler du dig straks hjemme. Du stamper sneen af dig i den lille hall, hvor Julemandens ski står. Den varme ild i den åbne pejs varmer dig, og en ro breder sig i dig, medens du kigger rundt i stuen og ser alle Julemandens ting.

I køkkenet dufter det af kanel og vaniljestænger. Du kan prøve at sidde i Julemandens stol ved spisebordet.

Du kan også gå ind i Julemandens arbejdsrum, hvor du blandt andet kan se alle bøgerne med listerne over søde og uartige børn. Juletræet lyser op, og du kan også se de forskellige julepapir, som Julemanden bruger til sine gaver.

Når du går videre, kan du passende kigge ind i Julemandens soveværelse. Her ser du hans seng og at natdragt.

Så kommer du til Mora eller i nærheden heraf, så kig ind til Julemanden i Tomteland. Det er et herligt sted for børn i alle aldre.

Hjemmeside: www.santaworld.se

 

Tilbage til forsiden